Filety z kurczaka z jabłkami

P1030016Jeżeli filety z kurczaka są duże możemy podzielić połówki za trzy części.  Mięso lekko tłuczemy, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Kropimy sokiem z  cytryny i pozostawiamy na 2 – 3 godziny. Następnie na rozgrzanym oleju szybko obrumieniamy mięso  na „lewo” i „prawo”  do momentu, aż  mięso  się podrumieni.
Do rondla na dno wkładamy skórki z obranych 3 – 4 jabłek,  może to być szara reneta.
Obrane jabłka kroimy w cząstki np. ósemki. Cząstki należy oprószyć majerankiem i posypać cukrem. Podrumienione mięso  otaczamy w niewielkiej ilości mąki i układamy w rondlu na skórkach z jabłek. Mięso przykrywamy cząstkami jabłek i zalewamy wodą z rozpuszczoną w niej jedną kostką rosołową. Rondel przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie.
poleca Irenka Tuchowska – smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.