Jeżeli filety z kurczaka są duże możemy podzielić połówki za trzy części. Mięso lekko tłuczemy, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Kropimy sokiem z cytryny i pozostawiamy na 2 – 3 godziny. Następnie na rozgrzanym oleju szybko obrumieniamy mięso na „lewo” i „prawo” do momentu, aż mięso się podrumieni.Do rondla na dno wkładamy skórki z obranych 3 – 4 jabłek, może to być szara reneta.Obrane jabłka kroimy w cząstki np. ósemki. Cząstki należy oprószyć majerankiem i posypać cukrem. Podrumienione mięso otaczamy w niewielkiej ilości mąki i układamy w rondlu na skórkach z jabłek. Mięso przykrywamy cząstkami jabłek i zalewamy wodą z rozpuszczoną w niej jedną kostką rosołową. Rondel przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie.
poleca Irenka Tuchowska – smacznego!